Basın Mensupları, Yusufeli ilçesi Yeni Yerleşim Yerini ve Yusufeli Barajı’nı Ziyaret Etti
Artvin’de görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları, Yusufeli ilçesi yeni yerleşim yerini ve Yusufeli Barajı’nı ziyaret etti.

Artvin’de görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları, Yusufeli ilçesi yeni yerleşim yerini ve Yusufeli Barajı’nı ziyaret etti.
Artvin Valiliği koordinesinde planlanan “Tarihe Şahitlik Ediyoruz” programı kapsamında Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerini ve Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 5. yüksek barajı olan Yusufeli Barajı’nı ziyaret eden basın mensupları, buradaki çalışmaları inceleme fırsatı bularak yetkililer tarafından bilgilendirildi. Yusufeli Kaymakamlığı’nı da ziyaret eden heyet, burada Artvin Valisi Yılmaz Doruk’la bir araya geldi.
“Dağların içerisinde konumlanmış bir mühendislik harikası.”
Vali Doruk basın mensuplarına, “Hakikaten bir şaheser… boşuna denilmediğini gezdiğinizde göreceksiniz.” diyerek, “Etkileyici fakat daha etkileyicisi oradaki imal inşa organizasyonu, mühendislik tekniklerinin kullanılması yönüyle de Yusufeli Barajı bizim gurur duyduğumuz, Türkiye Yüzyılının altyapı şaheseri…” şeklinde konuştu.
“Çok emek sarf edildi.”
Baraj tarafının yapılan işte bütçenin üçte birine tekabül ettiğini kaydeden Vali Doruk, “Yusufeli Barajı ve HES Projesi dediğinizde sadece ondan ibaret değil. Merkezle birlikte 20 tane yerleşim birimi bu barajın yapımından etkileniyor. 19 köy ve 19 köyünde 7 tanesini yeniden yapıyoruz. Belirlenen alanlarda her türlü altyapısı hazırlanarak tamamıyla yeniden kurmuş oluyoruz.
Yeni şehir kurmanın buradaki coğrafi alan yer yapısından dolayı birtakım zorluklarının olduğunu belirten Vali Doruk, “İlçe merkezini taşıyoruz. Eski Yusufeli'nin hemen yanı başındaki bir yerde yeniden şehir kurulmuş oldu. Eski yerleşime göre çok daha büyük olarak kuruldu. İki katı…150 hektar alana kuruldu ki eski yerleşim; 775 hektardı. Vatandaşımıza böyle zor bir coğrafyada ferah yaşam alanları oluşturuldu.”
“Bu kadar başarılı bir taşınmanın çok az örneklerini görürsünüz.”
Vali Doruk, “Taşınma gerçekten zor bir iş olmasına rağmen böyle komple bir işte inanın bu kadar başarılı bir taşınmanın çok az örneklerini görürsünüz. İnsanlar evinden, yurdundan, tarihinden, geçmişinden kopuyor, haliyle ondan kaynaklanan bir duygusal ortam oluşuyor. Haklı, haksız olması önemli değil illa ki serzenişleri oluyor. Taşınmanın getirdiği doğal bir süreç oluyor. Süreci bir adım ileriye götürdüğünüzde önünüzde daha önce göremediğiniz ihtiyaçlar, sorunlar çıkıyor. Onu gideriyorsunuz bir adım daha ileri götürüyorsunuz derken süreç böyle işliyor.”
Neredeyse yüzde yüze yakın vatandaşın buraya Yusufeli'nden taşındığını kaydeden Vali Doruk, iş yerlerinin sürecinin hazırlanmasının daha uzun olduğunu ifade etti. “Ticaretin şekline göre süreç biraz daha uzun olduğu için geriden geliyor. Tam bir rakam vermeyelim ama %80 aşağıda kalanlarda hazırlık yaptığı için buradaki yerler hazırlandığı için yeni ticarethane alanlar hazırlıyoruz. İlk fırsatta hemen buraya onlar da gelmiş olacak. Dolayısıyla bütünüyle onları da şehri her türlü kamusu, özeli, işyeri, sosyal alanlarıyla buraya almış oluyoruz. Zannediyorum 1-1.5 ay içinde…”
“Artık aşağıyı konuşmuyoruz. Neredeyse sadece burayı konuşuyoruz.” diyen Vali Doruk, “bireysel sorunlar önümüze geliyor. Şu işi, bu işi halledelim olayı yok. Sadece toplu olarak sanayi almadık. O da sanayi yerlerimiz hazır olmadığı için değil, çok az hak sahibi olmayanlarla alakalı da ilave ek yer yapıyoruz. Sanayi tabiatı gereği bütünüyle birlikte gelmesi gereken bir yapı. Sanayide bir dükkân ötekiyle bağlantılı çalışıyor. Dolayısıyla hepsini hazırlayıp bütünü ile almamız gerekiyor. O yüzden acele etmiyoruz, yerini hazırlıyoruz, onları da kısa sürede yukarıya almış olacağız.” dedi.
“Vatandaşların kafalarında soru işaretleri vardı.”
Başlangıçta vatandaşların kafalarında bir sürü soru işaretlerinin olduğunu belirten Vali Doruk, “Sonuçta kurayla yerleştikleri bir şehir… Biz zaman zaman anlatıyorduk; “Hiç merak etmeyin, daha mutlu olacaksınız.” desek de bunu yaşamadıkları müddetçe irdelemekte zor oluyor tabii o yüzden biraz huzursuzluklar oluyordu onu biz hissediyorduk. Bireysel sorunları olanlarla konuşuyoruz, çözüyoruz meselelerini. Sokağa gittiğinizdeki o atmosfer bir bayram havasında insanlarda bir heyecan, tatlı telaş görürsünüz. Onu başardık inşallah.”
“Yusufeli halkı istisnai serzenişler dışında devlete ciddi destek verdi.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yusufeli’ne baştan beri ciddi destek verdiğini kaydeden Vali Doruk, Yusufeli halkının da zaman zaman serzeniş olsa dahi istisnalar dışında devlete ciddi destek verdiğini sözlerine ekledi. “Cumhurbaşkanımız da hakikaten sakınmadı buraya. Türkiye’nin en büyük İskan Projesi, devletin en üstünden aşağıya doğru bir hassasiyet var. Aldığımız güçle de burada yeri geldiğinde inisiyatif aldık.” dedi.
“Yusufeli yeniden şekillendi.”
Yapılan ulaşımlarla Artvin Merkez’e dahada yaklaştığını kaydeden Doruk, kendi içinde köyleriyle ulaşımı 45 dakika olan yere şimdi 10-15 dakikada gidildiğini belirtti. Turizm çarşısının kurulacağını da ekleyen Vali Doruk, “Alan çok, alternatifli gelişince daha önce sektörde olmayan çok sayıda insan burada yerlerini açtı. Mesela biz geldiğimizde ev yemeği bulamazdık şimdi aileler, hanımlar ev yemekleri yapan yerler açmışlar.” dedi.
“Hep baraj şehri olarak kalacak değil…”
Bu merkezde 2650 civarında konut üretildiğini kaydeden Doruk, buranın şehir olduğunu dolayısıyla ilave konutların da olacağını sözlerine ekleyerek, “Yeni konut alanları da rezerv alanları da var. Şu anda ihtiyaç olmasa bile zamanda tabii ki şehir büyüdükçe yeni konutlar yapıldıkça normal sürece gireceğiz. Hep baraj şehri olarak kalacak değil, normal şehre dönecek.” dedi.
Haber: Aleyna Sarıgül