ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİNİN SORUNLARI VE ARTVİN'İN BEKLENTİLERİ
Artvin eğitim kenti ve bu yolda büyümesi de paralel olarak Artvin Çoruh Üniversitesinin büyümesine bağlı bir durum. Üniversitemizin 2007 de kurulmasının ardından bügün 2019-2020 yılı itibari ile Öğrenci sayısı 7669 .Bu öğrencilerin 147 si (Master) yüksek lisans ve 1 i de Doktora öğrencisi dir.Akademik , idari ve diğer personel sayısı 884 olmuştur. Yani toplamda 8553 kişi Üniversitemizde hizmet verip hizmet almaktadır.Bu rakam ilimizin gelişmesine ekonomik sosyal ve kültürel alanda önemli katkı sağlamaktadır.
AÇÜ nün büyümesi ve gelişmesi Üniversitenin Rektör ve idari kadrosunun dışında Biz Artvinlilerin Açü ye sahip çıkmasına bağlı olarak öğrenci ve akademik kadronun orta ve uzun vadede 15 bin e ulaşması hedef olacaktır.
Kuruluşunda Üniversite büyük sorunlar yaşadı. Özellikle Lif Levha fabrika alanının kiralanmasından kaynaklı sorunlar geç de olsa çözülse de büyümeyi erteleyerek engelledi.
Kurucu Rektör Selametlik Prof Mehmet Duman büyük gayretleri ile üniversitenin binalaşma ve altyapı hizmetleri büyük oranda tamamlandı.
Mevlüt Rektörümüz Prof Fahrettın Tilki den Artvinliler olarak beklenti ise öncelikle ve özellikle
Artvin Çoruh Üniversitesinin Mevcut Ana kampüsü Korzul Yerleşkesini büyütmesidir.
Görülen o ki mevcut kampüsün büyüme alanında olan Karayolları 102 Artvin Şube şefliği , mevcut Jandarma Komutanlığı , İHL ve bölgede özel mülkiyetler var .
Rektör Hocamız , Karayolları ve Jandarma nın AÇÜ ye devri için girişimlerde bulunması AÇÜ açısından önemlidir.Diğer özel yerleşkeler için uzun vadede beklentiler var.
Hocadan diğer beklentilerimiz ise ; mevcut akademik kadroyu güçlendirerek korumak, Artvinli akademisyenlere sahip çıkmak ve dışarıdan Artvinli Prof ünvanlı akademik kadroya katıp üniversitemizi güçlendirmesidir.
Açü Rektörü Prof Dr Fahrettın Tilki nin Artvin’in beklentilerini göz ardı etmeyeceğini düşünüyorum. Ancak AÇÜ büyümesininde en önemli faktörlerden birisi de Öğrencilerin Yurt ( barınma) sorunu yatmaktadır. Çünkü Barınma yani Öğrencilerin yurtlarda kalmasını Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu yürütüyor. Bu sorun da köklü olarak çözülmesi için AÇÜ ile Gençlik Ve Spor Bakanlığı ile koordineli çalışma yapması veya KYK ların direk olarak Üniversitelere bağlanması gerekmektedir. Bu noktada da Tüm Üniversitesi Rektörlerinin ve Rektörümüzün bu sorunu Hükümetimize sunup çözüm sağlanmasını talep etmelerinde yatmaktadır.
Yüksel KANTAR/ ARTVİN