Artvin Haber Ajansı

Üniversitede Sağlıklı Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri Eğitimi Verildi

ARTVİN

Artvin Çoruh Üniversitesi’nde 8 Haziran 2022 Çarşamba günü "Sağlıklı Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri Eğitimi" düzenlendi.

Artvin Çoruh Üniversitesi’nde 8 Haziran 2022 Çarşamba günü "Sağlıklı Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri Eğitimi" düzenlendi.


Üniversitenin Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programda arıcılık ve arı, arının doğal dengenin korunmasında önemi, arı ürünleri, Kafkas Balı ve Artvin Balı markalaşma çalışmaları, arıcılığı tehdit eden unsurlar, sağlıklı ve doğal bal analizleri” temalarında bilgilendirmelere yer verildi.

Vali Doruk: “Arıcılığa sahip çıkılması gerekir.”

Programın açılışında konuşan Artvin Valisi Yılmaz Doruk, arıcılığı korumanın ilimiz ve ülkemiz genelindeki önemine dikkat çekti. "Bilindiği üzere ülkemizde arıcılığın korunması ve desteklenmesi noktasında devletimiz gerekli çalışmaları yürütmektedir. Ancak arılarımıza sahip çıkma konusuna ilk ve öncelikli görev arıcılara düşmektedir. Arı kolonilerinin kaybolması ülke genelinde bir sorundur. Farkındalık oluşturmak ve markalaşma çalışmaları yapıyoruz. Artvin markasını her alanda tanıtma gayretindeyiz. Bu anlamda farklı noktalarda mağazalar zinciri oluşturduk ve Artvin ürünlerini satmaya başladık. Arıcılığa sahip çıkılması gerekir.  DOKA ile birlikte arıcılığın desteklenmesi için hazırladığımız projeler de vardır. Üniversitemizin de yer aldığı bu projelerde marka değerini yansıtan Artvin Balı ve arı ürünlerinin Üniversitemiz Botanik Bahçesinde sergileyip satışını gerçekleştireceğiz. İnanıyorum ki en kaliteli balı almak için ülkemizin çeşitli illerinden insanlar Artvin’e gelecektir." dedi. 


Üniversite Rektör V. Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu da Üniversitede arıcılık faaliyetleri ve arıcılık eğitimine yönelik çalışmaları anlattı. Prof. Dr. Tüfekçioğlu, "Üniversitemiz arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi noktasında çalışmalarını hızlandırmış bu bağlamda Üniversitemizde Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi ile gerçekleştirmeyi planladığımız iş birlikleri kapsamında Arıcılık üzerine akademik uygulamalara yer verilecektir. Artvin'in en önemli hazinesi, ekosistemi ve bitki çeşitliliğidir ve bu durum arıcılık için uygun-ideal bir ortam sağlamaktadır. Yunanistan ile Türkiye’nin arı ürünleri karşılaştırılması yapılmış en iyi propolis örneğinin Artvin’e ait olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bal, propolis, polen, arı sütü gibi ürünlerin analizini yapıp marka değeri oluşturarak belgesiyle birlikte pazara sunulması gerekmektedir. Bu konuda Üniversitemize de önemli görevler düşmektedir. Bu gayretler neticesinde Artvin marka değeri ön plana çıkarılacak ve aynı zamanda birçok sahte ürünün olduğu pazarda doğal ve kaliteli ürünlere yönelik talep karşılık bulmuş olacaktır.” diye konuştu.


Programda İl Tarım ve Orman Müdürü Neşet Ulutaş “Arıcılığın desteklenmesi, korunması ve üretiminin artırılması için çalışmalar ve müdürlüğün sağladığı destekler” konularına, Tarım Orman Bakanlığı Kafkas Arısı Üretim Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydın, “Kafkas Arısı Gen Merkezinin Ardahan'da yürütülen arı ürünleri analiz çalışmaları” konularına, Artvin Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Durmuş ise “Artvin’de arıcılık faaliyetleri” konularına değindi.


Hacettepe Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (HARUM) Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım “HARUM bünyesinde yürütülen çalışmalar, arıcılığa akademik perspektiften bakış ve bu alanda gerçekleştirilebilecek akademik iş birlikleri” konularında değerlendirmelere yer verdi.


Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya ve il protokolünden davetliler ile arı yetiştiricilerinin de takip ettiği programda açılış konuşmalarının ardından sunumlar bölümüne geçildi. Eğitimin “Kovandan Gelen Sağlık: Arı Ürünleri" temalı ilk sunumunda HARUM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Aslı Özkök; doğal dengenin sağlanması ve dünyada hayatın idame ettirilmesi yönünde arıların önemi, arı ürünleri ve sağlığa faydaları, arı ürünlerin laboratuvar ortamındaki analizleri, karşılaştırmalı doğal ve sahte bal örnekleri gibi konularda bilgiler aktardı.


Üniversitenin Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (ARTAMER) Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Nigar Bozkuş da ARTAMER’in arıcılık alanında amaç ve faaliyet alanları ile proje çalışmaları konularında bilgilendirmelerde bulundu.


4 oturum hâlinde gerçekleştirilen eğitim seminerinin sonunda Dr. Aslı Özkırım ve Doç. Dr. Aslı Özkök arıcıların sorularını yanıtladı. Program eğitime katılan arıcılara katılım belgelerinin takdim edilmesi ile tamamlandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.