Artvin ve ilçelerindeki köylerinde yaz aylarının vazgeçilmezi olan dut pekmezi yapım geleneği bu yılda unutulmadan devam ediyor. Köylerde yaşayan vatandaşlarımızın sayılırı her geçen gün azalsa da dut ağaçlarının meyve vermesiyle beraber vatandaşlar teştilerini gün yüzüne çıkarıp, dut pekmezi hazırlıyor.
Dut pekmezi hazırlanırken hummalı bir çalışma ortaya konuluyor. Öncelikle imece usülü ya da aynı aileden bir çok kişi birleşip dut ağacının altına "Cecim" denilen sergi seriyor ya da sergiyi yere koymadan 4 kişi veya daha fazla kişi havada tutuyor. Sonrasında dut ağacına çıkan birisi tarafından dut ağacının dalları iyice silkeleniyor. Ağaçtan döklen dutlar sergiden bir kovaya aktarılıp içindeki çürümüş olanlar seçiliyor. Geri kalan sağlam dutlar teşti içerisine konularak su ile kaynatılıyor. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra pekmezi süzme işlemi gerçekleştiriliyor. Kaynatılmış dutlar pekmez olmak için Kurun denen dörtgen şeklinde içi yontuk ağaçtan yapılı tekneye dökülüyor ve üstüne taş bastırılıp presleniyor. Bu işlem sonrasında şira haline gelen pekmez tekrardan teştiye konulup bir kez daha kaynatıldıktan sonra sofralara konmak için hazır hale geliyor.
Kadim zamanlardan günümüze kadar neredeyse hiç bir değişikliğe uğramadan gelen pekmez yapma kültürü aynı işlemler tekrar edilerek nesillerden nesillere aktarılıyor ve tamamen doğal, organik sofralık dut pekmezi hazırlanıyor.