Son günlerde hava kirliliğinin artması, bu tehlike hakkında ne bildiğimizi ve nasıl korunacağımızı akla getiriyor. Uzmanlar, akşam saatlerinde dışarı çıkmamaya çalışın, astım ya da benzeri bir rahatsızlığınız varsa kirli havaya maruz kalmayın şeklinde uyarıyor
Hava kirliliği nedir?
Hava kirliliği, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasına denir.
Hangi durumlarda tehlikeli olur?
Türkiye’de Artvin dışında tüm şehirlerin havası Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre kirli. Dolayısıyla tehlike aslında her zaman var. Doğru yakıt tüketiminin olması, daha az araç kullanımı, hybrid teknolojilerinin teşvik edilmesi kirliliğin bir nebze önüne geçecektir.
Hava kirliliğinden tamamen korunabilir miyiz?
Ne yazık ki hayır. Ancak hem toplum hem de bireyler olarak bazı önlemler almak mümkün. Yukarı da bahsettiğim gibi, temiz ve sürdürülebilir enerji alternatiflerinin hayata geçmesi, insanların bunu talep etmesi öncelikle toplumun görevi. Bireyler olarak bizler ise, çevreye karşı duyarlı olmalı, yaşadığımız dünyanın sadece bize ait olduğunu fark etmeliyiz.
Peki kişiler hastalanmamak için ne yapmalı?
Eğer astım ya da benzeri solunum yolu rahatsızlığınız varsa kirliliğin yoğun olduğu akşam saatlerinde dışarı çıkmamaya çalışın. Yüzde 100 koruma sağlamasa da maske kullanmayı da tercih edebilirsiniz. Ağzınızdan değil, burnunuzda nefes alın, çünkü burnumuzun içinde yabancı maddelerin bir kısmı süzülebilir, ancak ağızdan aldığınız her yabancı molekül direkt akciğerlerinize gidecektir. Enerji seviyesi düşük, kükürt seviyesi yüksek olan kömürlerin yakılması, havadaki kirlilik oranının artmasına neden olur. Bu nedenle ev için temiz yakıtlar seçmeye özen gösterin. Ayrıca evinizdeki, iş yerinizdeki bacalara filtre takmak zararlı gazların havaya salınımını engelleyecektir.