Milletvekili Balta TBMM Genel Kuruluna hitabinda; "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nde yer alan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bütçesi üzerine söz almış bulunmaktayım. Genel kurulumuzu saygıyla selamlıyorum.
Enerjinin hayatımızda ki ve günümüz dünyasında devletlerin büyümesi ve güçlenmesinde ki önemini uzun uzadıya anlatmaya gerek yok.
Ancak ülkemizin enerji alanında 2002’den bu yana geldiği noktayı, yazdığı başarı hikayesini anlamanın da; geleceğe güvenle bakabilmemiz için gerekli olduğunu düşünüyorum.
Bu başarı hikayesinde elbette başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın ilgili kurumlarımızın ve özel sektör temsilcilerimizin büyük emekleri vardır.
Hiç şüphesiz o kurumlarımızdan biri de bu sene 18. Kuruluş yıldönümü kutlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumudur…
EPDK; Kurulduğu günden bugüne, enerji piyasalarının serbestleştirilmesi, rekabete açılması ve rekabetten sağlanan faydaların tüm kesimlere hakkaniyetle bölüştürülmesi için görev yapıyor.
“Coğrafya kaderdir”
Hidro karbon kaynakları açısından eli zayıf olan Türkiye’nin OECD Okunuşu (OİSİDİ) ülkeleri içinde en hızlı büyüyen enerji piyasası olması ve piyasamızın Avrupa Birliği’nin iki buçuk katı hızla büyümeye devam etmesi rastlantı değildir.
Ne yazık ki geçmişi çok kolay unutuyoruz…
Saatler süren elektrik kesintilerini, benzin mazot bulamadığımız günleri, doğal gaz olmadığı için hava kirliliği yüzünden çocuklarımızın okullarına gidemediği, hastanelerin dolduğu günleri artık kimse hatırlamıyor…
“Hamdolsun Ak parti sayesinde unuttu ve hatırlamıyor” demek daha doğru olacaktır.
Ama bazı gerçekleri de hatırlamak ve hatırlatmak gerekiyor.
Enerji piyasası Düzenleme Kurumunun enerji piyasalarımızı düzenlemeye ve denetlemeye başladığı ilk günden bugüne neler değişti…
Başta söyledim hidrokarbon kaynaklarımız yeterli olmasa da hamdolsun su kaynakları olan, rüzgarı güçlü esen, güneşi güçlü parlayan cennet bir ülkede yaşıyoruz.
Ama yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızın değeri ve önemi Ak parti’den önce yeterince anlaşılabilmiş miydi? Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için herhangi bir adım atılıyor muydu? Cevabı rakamlar versin değerli arkadaşlarım…
2001 yılında hidrolikte kurulu gücümüz 12 bin MW düzeyindeydi… Bugün bu rakam 29 bin seviyesine yaklaştı…(Yani “artık su akıyor Türk bakmıyor, yapıyor, enerji üretiyor”)
2001 yılında rüzgarda kurulu gücümüz 98 MW… Evet sadece 2 hane… 98 MW düzeyindeydi… Bugün bu rakam 7 bin 400 MW’ı aştı…
2001 yılında güneş enerjisinin esamesi okunmuyordu. Kurulu gücümüzde payı bile yoktu. Bugün 5500 MW’ın üzerinde güneş enerjisi kurulu gücüne sahibiz.
2001 yılı sonunda 28.000 MW düzeyinde olan kurulu gücümüz bugün itibarıyla 91 bin MW seviyesine ulaştı. Ve elektrik üretimimizin yüzde 65’ini yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan karşılıyoruz. İnşallah bu oranın daha da arttığını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, -bu alanda çalışan bütün kurumlarımız gibi- siyasi ve ekonomik istikrardan güç alan, milli iradenin tesis ettiği sağlam bir yasal sisteme dayanan ve milletimiz için hizmet veren bir kurumdur.
2001 yılında sadece 5 ilimizde doğal gaz kullanılırken bu yıl sonu itibariyle 81 ilimizde 540’ı aşan ilçe ve beldemizde kullanılacaktır. Bu vesileyle bu müjdeyi de Gazi Meclisimizden tüm Artvinli hemşerilerimle paylaşmak istiyorum. İl merkezimizde dün itibariyle doğalgaz abonelikleri başlamış olup. Mücbir bir sebep olmadıkça bu ay içerisinde doğalgaz dağıtımına başlanacaktır. Yine sahil ilçelerimizi doğal gaza kavuşturmak için geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlanmış olup kısa bir süre içerisinde burada da çalışmalar başlayacaktır.
Değerli Arkadaşlar
52 milyonu aşkın vatandaşımız doğal gaz konforundan yararlanabiliyorsa, EPDK’nın şeffaf ve başarılı ihaleleri ile BOTAŞ’ın iletim hatlarını genişletme konusunda üstün gayretleri unutmamak gerekir.
Yine EPDK tarafından yapılan düzenlemeler çerçevesinde, geçtiğimiz yıl EPİAŞ bünyesinde Organize Doğal Gaz Toptan Satış Piyasası kuruldu.
Böylece, ülkemiz bölgesinde ilk defa doğal gaz borsasını kuran ülke olarak doğal gaz ticaret merkezi olma yolunda çok büyük bir adım atmış olduk. Oldu.
Ülkemizdeki akaryakıt tüketimi son 10 yılda %47 artarak 27,8 milyon tona çıkarken akaryakıt kalitesi konusu da büyük önem kazanmıştır.
EPDK tarafından yapılan teknik düzenlemeler kapsamında zorunlu hale getirilen standartlarla kaçak akaryakıt konusu Türkiye’nin gündeminden kalkma noktasına geldi.
Hakkari, Ankara, Artvin, İstanbul hiç fark etmeksizin bugün bütün şehirlerimizde Avrupa’nın en kaliteli akaryakıtı kullanılırken ülkemiz LPG istasyonu sayısı ve otogaz tüketimi bakımından da dünyada zirvede yer almaktadır.
Sayın Başkan Değerli milletvekilleri
Konuşmamın başında söyledim…
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 17 yılda enerjide büyük bir dönüşüme, sessiz bir devrime şahit olduk. Artık ülkesinin potansiyeline çok daha fazla güvenen, yerli ve yenilenebilir kaynaklarını çok daha iyi kullanan, Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaktan çekinmeyen bir enerji sektörümüz var.
“ marifet iltifata tabidir” Ben bu gelişime katkı sağlayan bütün kurumlarımıza ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun değerli Başkan, üyeleri ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.
İnşallah enerjimiz hiçbir zaman düşmeyecek… Bölgesinde bir enerji ticaret merkezi olmuş Türkiye’yi de elbirliği ile inşa edeceğiz.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken 2020 yılı Merkezi bütçesinin Ülkemize Milletimize hayırlı olmasını diliyor. Sizleri saygı ile selamlıyorum." dedi