Artvin Haber Ajansı

Artvin’de 35. Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

ARTVİN

Bu yıl 35’incisi düzenlenen "Ahilik Haftası" etkinlikleri Artvin Merkez Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı.

Bu yıl 35’incisi düzenlenen "Ahilik Haftası" etkinlikleri Artvin Merkez Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen törenle başladı.

 


Ticaret İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Artvin Ticaret ve Sanayi Odasınca, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören protokol konuşmaları ile devam etti. Törende yılın ahisi, kalfa ve çırağı ödüllendirildi.

“Herkese eşit bir anlayışın simgesi.”

Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Şeref Öngüner, Ahilik kültürünün; 13.yy. da yaşayan Ahi Evran’ın Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden esnaf ve sanatkarları bir araya toplayarak günümüze kadar uzanan kültür oluşumu olduğunu ifade ederek, Ahi sözcüğünün “Herkese eşit bir anlayışın simgesi.” olduğunu söyledi. 

“Sonraki nesillere Ahilik Kültürümüzü bırakmak için özen ve gayretle çalışmaktayız”

Öngüner, “Günümüzde Ahilik; cömert, eli açık, yiğit, ahlaklı kardeşlik ile eş değerdir. Ahilik insan haklarına saygı, kadının toplumdaki saygınlığı, misafirperverlik, yardımlaşma gibi birçok insani değerin yaşadığı kültür yapısıdır. Türk tarihinde ahilik adeta bir rönesanstır. Ahilik din, dil, ırk ve cinsiyet farkı göz etmeden herkese eşit bir anlayışın simgesidir. 

Ahilik zengin fakir ayrımı yapmaz, çalışmak ve üretmek, alın teriyle kazanmak, Ahilikte bir ahlak kuralıdır. Harama bakmayan, haram yemeyen doğru, sabırlı, dayanıklı, yalan söylemeyen, büyüklerinden önce söze başlamayan hoşgörülü, affetmesini bilen kişiye “Ahi” denir. Esnaf sanatkarlarımız olarak bizler Ahi Kültürü ve anlayışı ile evrensel değerlere sahip çıkarak yaşayıp, yaygınlaştırarak bizden sonraki nesillere Ahilik Kültürümüzü bırakmak için özen ve gayretle çalışmaktayız. Bu vesile ile tüm esnaf ve sanatkarlarımızın ahilik kültürü haftasını kutluyor katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum.” Dedi.

Ticaret İl Müdür Vekili Bilal Taş, Ahiliğin milletimiz için tarihsel süreç içerisinde önemli bir rol oynadığını belirterek “Ahilik teşkilatının Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti Döneminde Türk Esnaf Sanatkar Sanayici ve Millet Erbabını Asırlarca bünyesi içerisinde barındırmış, iş ve meslek ahlakını kurmuştur.” Dedi.

“Kurallara uymayanlara çok ağır cezalar verilirdi.”

Ahilerin kontrol mekanizmasını kurarken tüketiciyi de koruyan önemler aldıklarından söz eden Taş, “Ahilerin müşteri ilişkilerine son derece önem verdiğini gösteren “Müşteri veli nimetimizdir.” Sözü aynı güncelliğini koruyarak günümüz ticaretinde de vizyonu belirleyen etken olmuştur. Ahiler, müşterilerin temel ihtiyacı olan birçok ürünü uygun fiyata yüksek kalitede, en kısa zamanda ulaşılabilmesi için müşteriye uygun aynı cins malların bulunduğu “arasta veya çarşı” ismini verdikleri iş merkezleri kurmuşlardır. 

Buralarda üretilen aynı cins mallar örneğin; demirden mamul araba parçaları, çeşitli nal, kağnı tekerleri deriden mamul ayakkabı, bakırdan ve diğer madenlerden yapılan kılıç, kap kacak, bıçak ve kaşık üzerine kazınan işaret yani çentik, imal eden ustanın alamet-i farikası yani amblemiydi. Bu amblem o ürünün adeta kalite belgesiydi. Bu ürün aynı zamanda onu yapan ustanın çalışanların ve iş yerinin övünç kaynağı ve şerefiydi. Bu bakımdan iş yerinde çalışan çırak, kalfa ve ustalar bu şerefi birlikte paylaşırlar ve kendi ürünlerinin en iyi olması için gayret gösterirlerdi. Üretim esnasında çırağın veya kalfanın herhangi bir üretim hatası derhal ustasına bildirilir ve yapılan hata derhal düzeltilirdi.
Ahilik Teşkilatında kalitesi bozuk mal üreten veya tüketiciyi aldatan, yüksek fiyata mal satan ve kurallara uymayan esnaf ne sanatkâra çok ağır cezalar verilirdi. Bu cezalar para veya hürriyeti kısıtlayıcı cezalar olmamasın rağmen daha tesirli ve daha caydırıcı olan birlikten ihraç cezasıydı.” Dedi.

“Ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur.”

Programda konuşan Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Ahiliğin, bilgiyi hikmetle, ticareti ahlakla buluşturarak, ticaret erbabını insani değerler şemsiyesi altında birleştirdiğini belirterek şunları söyledi; “Belirlediği ilkelerle yüzyıllar boyunca nice erdemli insan yetişmesine vesile olan Ahilik geleneği, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Ahi Evran’ın asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan felsefesi, büyük ve güçlü Türkiye yolunda kılavuzumuz olacaktır. Bu düşüncelerle, “hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir” diyen teşkilatın kurucusu Ahi Evran’ı rahmetle minnetle yad ediyorum. Başta bu köklü geleneği yüz yıllardır yaşatarak günümüze taşıyan esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum.” Dedi.

  

Protokol konuşmalarının devamında Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, 2022 yılı ilin kalfası seçilen Şeyma Nur Yıldırım’a, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, 2022 yılı ilin çırağı seçilen Salih Yılmaz’a, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, 2022 Yılı İlin Ahisi seçilen Kemal Saraç’a Şed giydirmesinin ardından plaket takdim etti. 

  

Artvin İl Müftüsü Mesut Harmancı’nın okuduğu Ahilik Duasının ardından Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin ve protokol üyeleri vatandaşlara pilav ve kavurma ikram etti. 


Programa, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Şeref Öngüner, Artvin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Kurt, Ticaret İl Müdür Vekili Bilal Taş, il protokolü, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.